wat is Bosch hout?


BOSCH HOUT is een circulair houtproject in de gemeente Westerveld


Op initiatief van Hilco Broekman van Bouwbedrijf Broekman in Nijensleek is samen  met de Maatschappij van Weldadigheid, PAULS HOUTZAGERIJ, Stichting Veuruut en Rens Oor de lokale houtketen BOSCH HOUT opgestart.

BOSCH HOUT heeft de ambitie om zoveel mogelijk met lokaal hout te werken. 
Hout geoogst in de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid, in een lokale houtzagerij gezaagd en verwerkt door lokale aannemers / hoveniers / meubelmakers.  Een belangrijke voorwaarde hierbij is natuurlijk een verantwoord bosbeheer.

Nodeloos transport wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt. Nu worden stammen grotendeels naar Duitsland getransporteerd en verwerkt tot timmerhout, waarna het weer met vrachtwagens terugkomt en via de groothandels en bouwmarkten weer bij de afnemers terechtkomt.  

BOSCH HOUT vindt dat dit anders én duurzamer kan.

BOSCH HOUT heeft ook als doel zoveel mogelijk van de stam te gebruiken. Bij het zagen komt bijvoorbeeld veel zaagsel vrij: vorig jaar is een proef gestart om oesterzwammen op zaagsel te kweken. Dit wordt komende tijd verder ontwikkeld.

PAULS HOUTZAGERIJ verzaagt tot nu toe vooral Douglas stammen uit de bossen van de Maatschappij.
We zijn als BOSCH HOUT op zoek naar meer afnemers (ondernemers én particulieren) om de keten te laten groeien en meer houtsoorten lokaal te kunnen verwerken.

Heb je interesse? 
neem dan contact op met mij of één van de andere initiatiefnemers!